voeding

Gezonde voeding

Gezonde voeding wat is dat eigenlijk. De meningen zijn er nogal over verdeeld. Er zijn allerlei verschillende theorieën over gezonde voeding. En er zijn talrijke diëten die op basis van deze theorieën. Maar wat is er nu eigenlijk waar. Wat werkt daadwerkelijk.

Per persoon verschilt het wat je nodig hebt op een dag. Iedereen heeft op basis van lengte, gewicht, geslacht, leeftijd en bewegingsactiviteit een andere basisinname aan calorieën nodig. Er zijn bepaalde basisregels van wat dan gezond is deze zie je onderstaand. Dat betekend echter niet dat deze producten altijd op ieder moment van de dag de beste keuze zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een duurloop hebt waarbij je snel veel energie nodig hebt waardoor je een keuze buiten deze richtlijnen kiest.

Richtlijnen voedingscentrum

Vanuit het voedingscentrum heb je 5 voedingsrichtlijnen en de schijf van 5 die betrekking hebben op gezonde voeding.

  1. Eet gevarieerd is een van de belangrijkste regels. Als je alle voedingsstoffen die je dagelijks nodig hebt wilt binnen krijgen heb je variatie in je eten nodig. Deze variatie vind je in de schijf van 5. Welke bestaat uit: groente & fruit, graanproducten & zetmeelproducten, vetten, eiwitten en water.
  2. Eet niet te veel & beweeg. Te veel betekend dat je boven je dagelijkse behoefte aan calorieën komt. Tenzij je aan wilt komen omdat je ondergewicht hebt raad ik het af om meer te eten dan je dagelijkse behoefte. Simpelweg als je voor een langere tijd teveel eet kom je in gewicht aan. Wanneer je te zwaar wordt kan dit gezondheidsrisico’s tot gevolg hebben.
  3. Eet minder verzadigd vet. Verzadigd vet kan je lichaam minder mee beginnen dan onverzadigd vet. Onverzadigd vet is daarom beter. Het blijft wel vet en daar zitten veel calorieën in. Wil je in gewicht toenemen neem dan gerust wat meer vet maar probeer je wel zoveel mogelijk voor onverzadigde vetten te kiezen en geen verzadigde. Wil je meer informatie hierover lees dan verder in mijn blog over vetten: http://hg-helemaalgezond.com/vetten/
  4. Eet veel groente en fruit. Vanuit de Nederlandse norm is dat minimaal 200 gram groente en 2 stuks fruit. Persoonlijk zou ik zeggen probeer zoveel mogelijk groente te eten indien je wilt afvallen. Deze zitten vol met vezels welke je een verzadigd gevoel geven. Daarnaast zitten er veel vitamines en mineralen in en weinig calorieën.
  5. Veiligheid is belangrijk. Ga veilig om met je voedsel, let op houdbaarheidsdata en houd je aan de voorschriften op de verpakking van de producten.

Richtlijnen gezonde voeding

Indien je, je aan bovenstaande regels houdt eet je al behoorlijk gezond. Heb je hier nog moeite mee of vragen over kan je altijd graag contact opnemen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *