voeding

Vitamine A – werking, functie & producten waar het in zit

Vitamine A staat ook wel bekend als Retinol of retinylesters indien het uit dierlijke producten komt. In plantaardige producten zit provitamine A waarmee het lichaam zelf vitamine A aan kan maken. provitamine A worden ook wel carotenoïden genoemd. In supplementen komt vitamine A voor als retinylacetaat of palmitaat. Er zijn ook supplementen op de markt met alleen bètacaroteen.

Werking

Om Vitamine A goed op te kunnen laten nemen door het lichaam heb je vet nodig. Met behulp van vet is het lichaam in staat om 10 a 90% van de het Retinol op te nemen en vanuit carotenoiden maar 9 tot 22%. Het lichaam slaat vitamine A op in de lever. Een teveel aan vitamine A wordt ook gedeeltelijk opgeslagen in het vet.

Functie

Vitamine A is goed voor een gezonde huid, haar, nagels en ogen. Het regelt onder andere het continue aanpassen van je ogen bij het werken achter een beeldscherm. Je kan dus in de huidige tijd wel nagaan dat het belangrijk is om voldoende vitamine A binnen te krijgen. Daarnaast speelt vitamine A een grote rol bij het afweersysteem.

Producten

Om voldoende Vitamine A binnen te krijgen kan je volgende producten eten: Lever (hier zit het meeste vitamine A in), braad & bak producten, halvarine, margarine en vis.

Onderstaand een tabel met producten en hoeveel vitamine A ze leveren per 100 gram.

Natuurlijke voedingsbronnen per 100 gram% ADH *
Lever1089
Wortelen167
Paksoi111
Boter, halvarine, margarine100
Spinazie85
Boerenkool56
Tonijn50
Ei20
Melk 20
*ADH is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vanuit het voedingscentrum

Let bij bovenstaand er wel op dat de plantaardige Vitamines dus minder goed opgenomen worden door het lichaam dan die uit de dierlijke producten.

Voor jonge kinderen kan teveel Vitamine A schadelijk zijn waardoor geadviseerd wordt om als zwangere geen leverworst te eten en dit ook niet aan jonge kinderen te geven.

De ADH voor mannen ligt op 800 microgram per dag en voor vrouwen op op 680 microgram per dag nodig. Het maximale aan vitamine A ligt op 3000 microgram.

Wat zijn de gevolgen van een teveel aan vitamine A?

huidproblemenvergiftiging
nachtblindheid of blindheidhoofdpijn, misselijkheid, duizelig, vermoied, afwijking, huid ogen en skelet
dof haarVerhoogd kans op aangeboren afwijkingen

Te veel vitamine A kan leiden tot een vergiftiging genaamd hypervitaminose A. De gevolgen hiervan zijn hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid, afwijkingen aan huid, ogen en skelet. Een overdosering kan ontstaan indien je gedurende langere tijd meer dan 3000 microgram vitamine A per dag nuttigt. Tijdens de zwangerschap kan een vitamine A overschot de vrucht beschadigen.

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan vitamine A?

indien je een tekort aan Vitamine A hebt kan dit een lagere weerstand, huidproblemen of dof haar veroorzaken. Bij een langdurig tekort kan het zelfs tot nachtblindheid of blindheid leiden. De totale blindheid veroorzaakt door een tekort aan vitamine A wordt ook wel xeroftalmie genoemd.

Een tekort wordt gecreëerd indien je voor langere tijd geen of heel weinig vitamine A binnen krijgt.

Lees ook over de werking van alle ander vitamines.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *