voeding

De kiwi

Zowel de groene als de goude variant zie ik persoonlijk als het goud onder het fruit. Dit is omdat de kiwi rijk is aan vitamine C en kalium. 1 Kiwi staat gelijk aan iets meer dan de aanbevolen dagelijkse behoefte aan vitamine C (70 mg).

Kiwi’s bevatten naast koolhydraten, eiwitten en zeer weinig vet ook het cholesterolverlagende pectine, aminozuren, betacaroteen, foliumzuur, magnesium, koper, zink, fosfor, mangaan, vitamine A en een vetarme bron van vitamine E. Let wel op dat bijvoorbeeld vitamine E vet nodig heeft om opgenomen te worden door het lichaam. Hierdoor kan het verstandig zijn een kiwi na de maaltijd te nuttigen omdat je dan normaliter al genoeg vet hebt binnen gekregen.

De kiwi kan je beter niet met melkproducten eten omdat door het enzym actinidine de eiwitten al beginnen af te breken. Normaliter begint dit proces pas in je lichaam. Door dit proces kan er een bittere smaak ontstaan. Bij vlees kan dit enzym wel een voordeel teweeg brengen doordat het, het vlees malser maakt.

Oplossingen om toch een kiwi in je kwark te doen is door het meteen te consumeren zodat het geen tijd heeft om het afbraakproces te starten of om de kiwi kort te blancheren.

Kortom mijn advies: eet minimaal 1 kiwi per dag!

Voedingswaarde:

Hoeveelheid per 100 gram ( 1 stuk is ongeveer 75 gram)
Energie  60 kcal
Vet0,5 g
Verzadigd0 g
Meervoudig onverzadigd0,3 g
Enkelvoudig onverzadigd0 g
Cholesterol 0 mg
Natrium3 mg
Kalium312 mg
Koolhydraten15 g
Voedingsvezels3 g
Suikers9 g
Eiwitten1,1 g
Vitamine A87 IUVitamine C92,7 mg
Calcium34 mgIJzer0,3 mg
Vitamine D0 IUVitamine B60,1 mg
Vitamine B120 µgMagnesium17 mg

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *